Ob objavi, da pripravljam knjigo z naslovom »New Era Medicine«, sem prejela ne samo ogromno podpore in čestitk, temveč kar nekaj vprašanj, kaj je to »concierge medicine«? Ko poskusim pojasniti, je samo slovenski prevod prav smešen. Le po slovarju, bi prevod glasil »hotelski/hišni upravitelj« http://sl.pons.com/prevod/angle%C5%A1%C4%8Dina-sloven%C5%A1%C4%8Dina/concierge , kar pa ni povsem vsebinsko točno. Po vsebini bi pomenilo, tisti, ki skrbi, da je vse skupaj v najboljšem redu, delujoče in so uporabniki ob tem zadovoljni oz. se jim pomaga pri reševanju njihovih problemov. Pojem sem namreč razširila na medicino, z novim konceptom, da je to medicina, v kateri se trudimo imeti »upravitelja«, ki skrbi, da ima naše zdravje oz. potrebe za dobro zdravje, podporo najboljših strokovnjakov. Za lažje razumevanje kar konkreten primer:

Primer je izmišljen, lahko pa bi bil zelo realen.

Moški, zgodnjih 60 let, se sooča z vsem, kar »prinašajo« njegova leta. Imel je uspešno življenje, pridobil dovolj materialnih dobrin, da lahko kakovostno in mirno živi. Opaža pa, da ima manjšo telesno zmogljivost. Kaj lahko naredi, da jo ohrani čimdalj? Koliko fizičnega napora je še dopustno/sprejemljivo/priporočljivo za njegovo fizično telesno pripravljenost? H komu naj se obrne po nasvet? Mogoče je to fitnes trener? In se. Seveda težko preveri njegovo strokovno usposobljenost. Običajno je to »glas« zadovoljnih uporabnikov. Vse ok, dokler je ok!

Potem se sooča z različnimi občutki, spremenjenim delovanjem tako telesa, kot psihe. Ali je to demenca, njen začetek? Zakaj naenkrat nespečnost? Ali je še dovolj zdrav, da bo lahko dolgoročno skrbel zase? Njegovi kolegi po letih se pogovarjajo o povsem drugem kot on, o upokojenskem življenju. On pa si želi še delati, biti kreativen, ustvarjati, potovati… kdo bo preveril, kaj je še »normalno« kaj pa je že potrebno omejiti? Je to osebni zdravnik, potrebuje psihiatra, psihologa, specialista/e klinične stroke? Spet je lahko »glas« ljudstva tisti, ki ga usmerja od enega do drugega strokovnjaka. Kdo pa bo naredil sintezo? Mogoče naročil dodatne preiskave, preglede? Kdo mu lahko sploh še pomaga?

Ob tem je mogoče poročen z dosti mlajšo osebo. Libido ni več kot je bil. Pa je bil še nedavno odličen. Tudi sama spolna moč upada. Pa naj poseže po pripravkih? Ali je to naraven upad, ali samo dejstvo, da mlada žena tudi ni več tako »mlada«? Veliko literature je prebral. Kaj od tega je strokovno, kaj le senzacionalistično? Ali obstaja strokovnjak – androlog, ki mu lahko realno pojasni, kaj pripisati letom in kaj »bolezni«. In, če je že hudo, kaj je pa še na razpolago? Naj gre kar v lekarno, naj na e-naročilih preizkuša, dokler ne najde »nekaj zase«?

Vsa ta vprašanja in še katero, ki mogoče tukaj manjka (in zagotovo jih je kar nekaj), pomaga reševati strokovnjak concierge medicine. V svoji ambulanti sem srečevala in srečujem ljudi, ki dejansko potrebujejo strokovnjaka »za sintezo«. Seveda veliko večino opravijo njihovi družinski zdravniki. Samo, kdo od njih jim lahko nameni uro ali tudi dve za eno obravnavo? In, potem se zatekajo k različnim »alternativcem«, ki imajo tisto, kar potrebujejo, tj. čas. Ali imajo tudi znanje?

To je bil tudi eden od temeljnih razlogov za ustanovitev povsem zasebne ambulante Master Doctor – MD. Sinteza! Bolnikom lahko namenim toliko časa, kot ga potrebujejo. Ob tem jim lahko zagotovim tudi vsa znanja in izkušnje, ki sem jih pridobila v 30 letih medicine. V sodelovanju z agencijo Medico Veritas pa poiščemo še strokovnjaka drugega medicinskega področja, ki je ravno »ta pravi zdravnik za tega bolnika, s takšno specifično težavo«. Z vsemi zbranimi izvidi se potem o vsem skupaj še enkrat pogovorimo in naredimo načrt za prihodnje. In, TO vse SKUPAJ je nato ta »concierge medicina«.

Kdaj jo bodo razumele tudi zavarovalnice? Bolniki jo že.