EREKTILNA DISFUNKCIJA

Erektilna disfunkcija (ED) je poleg prezgodnjega izliva najpogostejša spolna težava, ki se pojavlja pri moških in ne glede na starost ne velja za normalen pojav. Dodaten vpliv na njeno prisotnost imata seveda starost in splošno zdravstveno stanje. Zdravstveni delavci bi se morali pri svojem vsakodnevnem delu s svojimi pacienti pogovarjati tudi o spolnih težavah, saj so lahko napovedovalec drugih zdravstvenih stanj.

EREKTILNA DISFUNKCIJA

ED pomeni nezmožnost doseganja erekcije, ki je zadovoljiva za normalno spolno aktivnost, za neprekinjeno obdobje, daljše od 3 mesecev. Moški vsako težavo na tem področju praviloma razumejo kot priznanje lastne šibkosti in nesposobnosti ter dvomijo o lastni moškosti. Statistično gledano ima občasne težave z ED vsak deseti moški med 18. in 40. letom, vsak tretji do 70. leta in vsak drugi v kasnejših letih življenja.

%

moških med 18. in 40. letom se sooča z ED

%

moških med 40. in 70. letom se sooča z ED

ED se pojavlja v različnih oblikah:

  • Kot stalna in popolna nezmožnost doseganja erekcije,
  • nezmožnost dovolj močnega doseganja erekcije za uspešno penetracijo,
  • nezmožnost vzdrževanja erekcije dovolj dolgo za uspešen spolni odnos in
  • izguba spolne želje.

Proces erekcije se začne v možganih

Proces erekcije se začne v možganih (stanje vznemirjenosti), v nadaljnjem poteku pa so vključene krvne žile, živci in gladke mišice penisa. V skladu s tem so lahko vzroki za ED vaskularni, nevrogeni, hormonski, poškodbe/bolezni penisa, depresija, anksioznost, psihosocialne težave, s tem povezane težave, psihološka stiska. Bolezni srca, ateroskleroza, povišan holesterol, povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, presnovni sindrom, nevrološke bolezni (Parkinsonova, multipla skleroza), kajenje, Peyroniejeva bolezen, zdravljenje novotvorb in drugih bolezni prostate, motnje spanja, alkoholizem, medenične operacije, hormonska motnje (hipogonadizem, hipotiroidizem, hipertiroidizem, hiperprolaktinemija), kronična bolezen jeter in kronična odpoved ledvic so najpogostejši vzroki za ED.

Pred začetkom zdravljenja

Katere od navedenih bolezni je priporočljivo pridobiti anamnezo o obstoju težav z erekcijo? Lahko so povezani z osnovno boleznijo, zato je treba ustrezno predpisati terapijo za ED. Glede na to, da se ED lahko pojavi pred simptomi srčno-žilnih bolezni (manjši premer penilnih arterij in s tem zgodnejši pojav njihove zamašitve v primerjavi s srčnimi žilami), je treba prepoznati vzročno-posledično povezavo ter opraviti diagnostiko in zdravljenje.

Po literaturnih podatkih sladkorna bolezen poveča možnost ED za 4,1-krat; bolezni prostate 2,9; periferna vaskularna bolezen 2,6; bolezni srca 1,8; hipertenzija 1,6; hiperlipidemija 1,6; in depresija 1,8-krat.

Zdravila, ki jih jemljemo za druge bolezni, lahko povzročijo motnje v vseh segmentih ED, od odsotnosti/prisotnosti želje po seksu, prek vzburjenja do sposobnosti doseganja orgazma/ejakulacije.

Na ta način lahko pozitivni učinki zdravil na primarno bolezen povzročijo negativne učinke na ED.

Spolnost in kakovost spolnega življenja sta pomemben segment življenja. S preprostim vprašanjem “Ali imate spolne težave?” lahko spremenimo sedanjo prakso izogibanja pogovoru o tej temi.

Rezultat:

22–25 točk: Brez težav z erektilno disfunkcijo.
17–21 točk: Milejše težave z erektilno disfunkcijo.
12–16 točk: Milejše do srednje težave z erektilno disfunkcijo.
8–11 točk: Zmerne težave z erektilno disfunkcijo.
5–7 točk: Resnejše težave z erektilno disfunkcijo.

Zakaj je treba erektilno disfunkcijo zdraviti?

Ker se na ta način vzpostavi normalno spolno življenje. Zdravljenje pomaga bolnikovemu partnerju, da spet uživa v seksu. Dokazano je, da so ljudje, ki imajo redne spolne odnose, v boljši fizični in psihični kondiciji. Izboljša se kakovost življenja in odnosov.
Erektilna disfunkcija ni le telesna motnja, ampak vpliva tudi na psihično stanje moškega in njegove odnose z drugimi ljudmi. ED poslabša kakovost življenja in odnos s partnerjem. Lahko vodi tudi do odkrivanja drugih bolezni, ker so raziskave pokazale, da je erektilna disfunkcija lahko zgodnji znak sladkorne bolezni in bolezni srca in ožilja.

Težave z erekcijo ne pomenijo konec spolnega življenja.
Daleč od tega, z zdravljenjem erektilne disfunkcije lahko obnovite normalno spolno življenje. Tako bosta oba s partnerjem lahko ponovno uživala v spolnih odnosih. Dokazano je, da se ljudje, ki imajo redne spolne odnose, počutijo bolje tako fizično kot psihično. Izboljša se tudi celostna kakovost življenja in medosebnih odnosov.

Varstvo osebnih podatkov
Splošni pogoji uporabe 

Master Doctor d. o. o. – zdravstvena dejavnost
Prečna ulica 2, 6230 Postojna

Davčna: 89231295
Matična: 6880983000
TRR: SI10100 – 005 4399 147

KONTAKT

M | 040 / 70 60 15

support@master-doctor.net